Stale w głowach wielu osób pojawia się podstawowy zestaw pytań i wątpliwości odnośnie drobiu: ,,czy mięso drobiowe jest zdrowe?’’, ,,czy będąc na diecie mogę spożywać mięso drobiowe?’’ lub ,,czy warto włączyć drób do codziennej diety?’’.
Tak naprawdę odpowiedź jest zależna od tego, na jakiej jakości mięso drobiowe się decydujemy. Trzeba pamiętać o tym, aby wybierać wyłącznie sprawdzone źródła dystrybucji, czytać etykiety, które widnieją na opakowaniu, sięgać po drób pakowany, ale również po mięso drobiowe, które oznaczone jest certyfikatem QAFP (System Gwarantowanej Jakości Żywności). To pozwoli nam czerpać wszystkie korzyści zdrowotne, jakie oferuje bezpieczny drób i wykorzystywać wszystkie jego walory.
Mięso drobiowe to jedno z najzdrowszych gatunków mięsa, dlatego jego obecność w diecie ma bardzo kluczowe znaczenie. Wyróżnia się przede wszystkim wysokim poziomem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. To świetna propozycja dla osób, które chcą zrzucić trochę kilogramów lub utrzymać zdrową sylwetkę. Drób posiada mało tłuszczu, cechuje się zatem niską wartością energetyczną. Zawiera trzykrotnie mniej kalorii niż wieprzowina! Jesteśmy w stanie stworzyć pyszne, lekkie, pełnowartościowe, ale mimo to niskokaloryczne posiłki. Ogromną zaletą jest również znacząca ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są korzystne dla naszego zdrowia.
Wysokiej jakości mięso drobiowe to także źródło wielu witamin i składników mineralnych – cynku, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B. Dodatkowym powodem, dla którego warto jeść drób jest wysoki poziom witaminy PP, czyli niacyny.
Włączenie wyrobów drobiowych do codziennej diety wzmacnia układ odpornościowy i ma korzystny wpływ na kondycję naszej cery oraz paznokci, ze względu na dużą zawartość cynku, potasu, magnezu, jak i koenzymu Q10. Ponadto wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego.
A czy słyszeliście o tzw. ,,Micie hormonów’’? Nadal jest duża grupa osób, która sądzi, że w obecnym chowie mięsa drobiowego szybki wzrost oraz osiągnięta duża masa ciała ptaków, szczególnie mięśni piersiowych jest możliwe wyłącznie poprzez podawanie hormonów, które przyspieszają wzrost. Wynika to po prostu z braku świadomości i niewiedzy.
Prawda jest taka, iż hodowcy nie stosują hormonów w masowej produkcji drobiu. W większości krajów na świecie jest to zakazane. W Unii Europejskiej, zgodnie z obowiązującym prawem, w 1996 roku zostało zabronione stosowanie hormonów w procesie produkcji mięsa drobiowego. Za złamanie zakazu grożą surowe kary. Z racji, że hormony wzrostu to białka to, aby przynosiły pożądane efekty, należałoby je stale podawać w formie zastrzyków. Co byłoby nadzwyczaj kłopotliwe.
Artykuł opracowany na podstawie dobrydrob.pl