Lukrecja gładka – spowoduje znaczne złagodzenie bólu oraz zaczerwienienia zmian w obrębie jamy ustnej,
Aloes – najlepiej samodzielnie hodowany świeży listek, pokroić na cienkie plasterki, osuszamy rankę i przykładamy do zmiany, łagodzi podrażnienia,
- Torebka herbaty – po zaparzeniu odłóżmy do przestygnięcia i przykładajmy do afty na 5 minut, zobojętni kwasy w jamie ustnej w wyniku których zmiany są zaczerwienione i podrażnione oraz odczuwamy ich ból,
- Domowa płukanka – 1 łyżka 20% wody utlenionej, pół szklanki letniej wody, 1 łyżeczka spożywczej sody oczyszczonej oraz 1 łyżeczka drobnej soli kuchennej. Wszystko dokładnie razem mieszamy. Usta należy wypłukać szybko i całość wypluć, takiego płynu nie powinno się połykać nawet w małych ilościach. Pomoże odkazić rankę, zobojętni kwasy jamy ustnej i przyniesie ulgę,
- Nalewka na bazie gorzknika kanadyjskiego – stosować ją do przemywania afty kilka razy dziennie, działa przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie,
- Olejek z drzewa herbacianego – nakładać na rankę pojedyncze krople,
- Napar z nagietka lekarskiego – do częstego stosowania w celu płukania jamy ustnej,
- Witamina C – rozgniatamy tabletkę, nakładamy na wilgotny patyczek do uszu i smarujemy aftę dwa razy dziennie,
- Aspiryna – rozgniatamy tabletkę, zalewamy odrobiną wody, papkę nakładamy na bolesne afty,
- Gencjana – przygotowujemy roztwór, zalewamy dość dużą ilością wody, patyczkiem do uszu delikatnie przemywamy bolesne zmiany w jamie ustnej,
- Rumianek – przygotować napar, płukać chłodnym płynem usta dwa razy dziennie,
- Sok z czosnku – wycisnąć sok z czosnku, smarować afty dwa razy dziennie,
- Propolis w płynie – afty należy nim smarować 2 do 3 razy na dzień,
- Produkty mleczne – jogurty, mleko, maślanki czy kefiry – działają łagodząco, natomiast bakterie zawarte w jogurtach pomagają w zwalczaniu aft.