Nie ulega wątpliwości, że żadna kuchnia nie istniałaby bez przypraw.

To właśnie ich staranna selekcja i połączenie sprawia, że potrawy smakują wyjątkowo i charakterystycznie dla danego rejonu. Jedną z najbardziej znanych przypraw, zarówno w Indiach, jak i w Europie jest curry. Curry to tak naprawdę mieszanka przypraw, a także określenie sposobu przygotowywania pewnych potraw.

Mieszanka ta jest intensywna i pikantna, w jej skład mogą wchodzić takie składniki, jak: chilli, czosnek, sól, kolendra, kurkuma, gałka muszkatołowa czy też imbir, goździki, kardamon, ostra papryka czerwona, cynamon lub kmin rzymski. Te ciekawe połączenie sprawia, że curry nadaje się do przyprawiania zarówno potraw ostrych, jak i słodkich. Znajduje swoje zastosowanie głównie w aromatyzowaniu ryżu, któremu nadaje piękny, charakterystyczny żółty kolor. Ponadto wykorzystuje się je w potrawach z baraniny, drobiu czy wieprzowiny, w przygotowywaniu ryb, owoców morza, a nawet warzyw, ryżu, makaronu i sosów. Można je dodać też do masy naleśnikowej czy na przykład sosu cytrynowego. Widzimy więc wyraźnie, iż curry ma szerokie zastosowanie.

I chociaż swoje korzenie ma właśnie w Indiach, gdzie każda potrawa narodowa zawiera w swoim składzie curry, szybko pojawiła się też w kuchniach europejskich, urozmaicając rozmaite dania i nadając im iście egzotyczny wyraz. Curry to przyprawa pikantna i intensywna, dlatego trzeba korzystać z niej ostrożnie. Zaleca się, by osoby mające problemy z perystaltyką jelit, wzbogaciły swoje codzienne menu właśnie o przyprawy curry.