Afta najczęściej jest raną niewielkich rozmiarów, która lokalizuje się na błonach śluzowych w jamie ustnej, języka bądź warg. Schorzenie to jest otwartym owrzodzeniem, otoczonym stanem zapalnym (czerwona otoczka). Z wierzchu zmianę pokrywa żółtawy nalot.

Rozmiar afty jest zróżnicowany i może wynosić od 1 mm do nawet 2 cm średnicy. Schorzenie określane tym mianem występuje tylko i wyłącznie w obrębie jamy ustnej.

Rodzaje

  • Małe afty o charakterze nawrotowym,
  • Duże afty.

Objawy

  • Nadżerka otoczona stanem zapalnym zlokalizowana w jamie ustnej,
  • Bolesność zmiany,
  • Gorączka,
  • Pieczenie,
  • Możliwe wystąpienie bólu węzłów chłonnych.
Afta

Przyczyny

  • Gorączka,
  • Stres,
  • Alergie,
  • Niedobór witaminy B12,
  • Niedobór kwasu foliowego,
  • Niedobory żelaza,
  • Konserwanty w żywności,
  • Zmiany hormonalne,
  • Zapalenia jelit,
  • Białaczka,
  • Zakażenie HIV,
  • Niektóre leki wykorzystywane w leczeniu anginy,
  • Celowe bądź przypadkowe przygryzienia,
  • Podrażnienia spowodowane pastą do zębów,
  • Stosowanie silnych antybiotyków,
  • Predyspozycje rodzinne oraz czynniki genetyczne (afty nawrotowe),
  • Spowodowanie urazu w czasie szczotkowania zębów,
  • Uraz w czasie wizyty stomatologicznej,
  • Urazy mechaniczne w jamie ustnej,
  • Infekcje.

Leczenie

  • Płukanie jamy ustnej kilka razy na dzień naparem z szałwii,
  • Smarowanie zmiany żelem, w którego składzie występuje kwas hialuronowy,
  • Opatrunki, które samoistnie ulegają rozpuszczeniu, zawierające filmożel lipido – koloidowy.

Zapobieganie

  • Dbałość o zapewnienie organizmowi odpowiedniego poziomu witaminy B12, kwasu foliowego oraz żelaza,
  • Obserwowanie organizmu, poznanie czynników sprzyjających występowaniu u nas aft oraz niwelowanie zagrożenia (unikanie potraw czy czynników prowokujących).